ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Periodista : «Φώφη και Γιώργος καταστρέφουν τα σχέδια Μητσοτάκη»

Η συμπόρευση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά και του προέδρου του ΚΙΝΗΜΑτος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου κάτω από την ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όχι μόνο προκαλεί εξελίξεις στον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, αλλά έχει σημαντικές παρενέργειες και στη Νέα Δημοκρατία.

Ανεξαρτήτως των όσων διαρρέει η Πειραιώς ότι η Νέα Δημοκρατία είτε στοχεύει, είτε βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία όταν και όποτε γίνουν εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά ότι το σενάριο του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Στην πραγματικότητα - και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ και δημοσκόπος, Τάκης Θεοδωρικάκος - ούτε η πρωτιά δεν είναι καλά, καλά εξασφαλισμένη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γνωρίζουν πολύ καλά στη Νέα Δημοκρατία, ανεξάρτητα από τα όσα λένε κάθε τρεις και λίγο λόγω έλλειψης σοβαρής πολιτικής πρότασης και αφηγήματος, ότι οι εκλογές θα αργήσουν να πραγματοποιηθούν. Εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας το έχει καταστήσει απολύτως σαφές: "Εκλογές στην ώρα τους", δηλαδή το 2019. Εκλογές εξάλλου δεν θέλει κανένας: Ούτε ο ελληνικός λαός που αντιλαμβάνεται ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, ούτε οι επιχειρηματίες που αναζητούν πολιτική σταθερότητα, ούτε οι επενδυτές από το εξωτερικό, ούτε βέβαια οι ίδιοι οι δανειστές, των οποίων το ζητούμενο επίσης είναι η πολιτική σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε κράτος - μέλος της ευρωζώνης.

Μέχρι τότε, λοιπόν, μέχρι να γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους,  και ενώ η χώρα βλέπει ξέφωτο, πολλά μπορεί να αλλάξουν. Εξάλλου, ακόμη και στις εντελώς αναξιόπιστες δημοσκοπήσεις της διαπλοκής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του έχουν "ταβανιάσει" σε ότι έχει να κάνει με τα ποσοστά που αντιστοιχούν στην πρόθεση ψήφου. Ξέρουν στην Πειραιώς, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πείθει.

Ο αρχικός σχεδιασμός τους λοιπόν περιελάμβανε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μία μελλοντική κυβερνητική συμμαχία, σύμπραξη και συνεργασία με τον ΠΑΣΟΚ, κατά τα πρότυπα της καταστροφικής για τη χώρα κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου Οι καλύτεροι συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη από το χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστερά είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Σημίτης. Και οι δύο, όμως, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη του διεφθαρμένου, πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης και ΣΙΑ) αιφνιδιάστηκαν, εξεπλάγησαν και αντιμετώπισαν με έκδηλο αρνητισμό την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου. Η Φώφη Γεννηματά έστειλε το δικό της μήνυμα, χωρίς καν να ενημερώσει τα απομεινάρια του εκσυγχρονιστικού παρελθόντος του ΠΑΣΟΚ. Ο δε Βενιζέλος, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα βρέθηκε απέναντι στις στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και η Φώφη Γεννηματά γνωρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: Πριονίζει την καρέκλα της, όπως έκανε και με τον Γιώργο Παπανδρέου. Βενιζέλος, Σημίτης και ΣΙΑ δε, έστειλαν επίσης μήνυμα δια της απουσίας τους από το κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά στο Κάραβελ. Το επόμενο βήμα της Γεννηματά θα είναι να τελειώνει με τα βαρίδια και το εγχείρημα της ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς θα προσλάβει νέο νόημα.

Τα σενάρια είναι δύο: Είτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ήδη θεωρείται ξένο σώμα, θα δημιουργήσει νέο κόμμα (Το οποίο αποκλείεται να μπει ποτέ στη Βουλή - Ωστόσο ήδη έχουν γίνει διερευνητικές επαφές), είτε θα προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία, με τις ευλογίες του Κώστα Σημίτη πάντοτε που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή συνεννόησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο μεγαλύτερος δε εφιάλτης της ηγεσίας της ΝΔ, του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Κώστα Σημίτη, των εκσυγχρονιστών και βέβαια του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις της ΝΔ σε σειρά από θέματα, είναι η μελλοντική σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ, με το απαλλαγμένο από τα βαρίδια ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά εξάλλου έχει αποφασίσει να τελειώνει οριστικά με τη ρετσινιά της "ουράς της Δεξιάς". Πολλοί είναι οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο που υποστηρίζουν ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ που ήδη κάνουν λόγο για "δημοκρατική πανστρατιά" μπροστά στο ενδεχόμενο να κυβερνήσει μελλοντικά τη χώρα ο νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης, παρέα με την αντικοινωνική, αντιδημοκρατική και ακδροδεξιά παρέα του.

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακόμη και αν το κόμμα του βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές, ο ίδιος θα έχει πρακτικά αδυναμία να σχηματίσει κυβέρνηση, μιας και δεν θα βρίσκει στηρίγματα. Με το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή είναι αυτονόητο ότι δεν θα συνεργαστεί. Μια σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τους ΑΝΕΛ σε οποιοδήποτε σενάριο ακόμη και ευρύτερων συναινέσεων θα πρέπει να θεωρείται αδιανόητη για ευνόητους λόγους. Το Ποτάμι δεν θα βρίσκεται στη Βουλή και ο Βασίλης Λεβέντης είναι άγνωστο αν θα είναι επίσης στη Βουλή ή αν θα έχει διάθεση να συμπράξει με τους Μητσοτάκηδες σε ένα μελλοντικό έγκλημα σε βάρος της χώρας. Άγνωστο είναι αν καλά καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να συγκυβερνήσει με τον Βασίλη Λεβέντη. Το φαντάζεστε;;;

Με βάση την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται τώρα στην Κεντροαριστερά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον θα πρέπει να βγάλει από το μυαλό του και οποιοδήποτε σενάριο μετεκλογικής, κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αν λοιπόν καταφέρει να βγει πρώτος, χωρίς βέβαια να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση τότε θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές, με τον νέο εκλογικό νόμο και τότε όλα είναι ανοικτά.

Να προστεθεί εδώ ότι ακόμη και το σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης είναι εφιαλτικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί; Μα γιατί δεν θα είναι πρωθυπουργός...

#periodista.gr #Παπανδρέου Γιώργος #Γεννηματά Φώφη #Μητσοτάκης Κυριάκος
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: