ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Παπακωνσταντίνου Γιώργος : «Υπάρχει η προοπτική τέταρτου μνημονίου»

Την αμφιβολία του για το κατά πόσο η χώρα θα καταφέρει να ορθοποδήσει χωρίς να χρειαστεί κάποιου τύπου συνέχεια στο πρόγραμμα διάσωσης, εξέφρασε ο πρώην Υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του για την ελληνική κρίση στο London School of Economics την Τετάρτη 22/02/2017.

«Προοπτική τέταρτου μνημονίου υπάρχει, ακόμα και στο καλύτερο δυνατό σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της συμπερίληψης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και έκδοσης ομολόγων στις διεθνείς αγορές», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Αμφιβάλλω πάρα πολύ ότι μέχρι τα μέσα του 2018 θα μπορέσουμε να σταθούμε εντελώς στα πόδια μας. Οδεύουμε προς επανάληψη της συζήτησης που είχαμε το 2014 με κάποια μορφή συνέχισης (του προγράμματος) και νομίζω ότι αυτό θέλουν και οι πιστωτές μας, διότι συνειδητοποιούν ότι είναι μπλεγμένοι μακροπρόθεσμα και επειδή θέλουν να διατηρήσουν κάποιο μοχλό πίεσης επί της χώρας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν και σημείωσε ότι ο ίδιος δε θεωρεί την ελάφρυνση ως το Άγιο Δισκοπότηρο. Εξήγησε ότι ναι μεν πρέπει να γίνει, αλλά τίποτα δε θα αλλάξει αν δε βελτιωθούν οι θεσμοί. Πρόσθεσε ότι απαιτούνται ακόμα χαμηλότερος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος («όχι γιατί δεν είναι εφικτός αλλά επειδή δεν είναι πολιτικά σωστός»), συνέχιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ενδυνάμωση των θεσμών.

Επικρίνοντας τον σχεδιασμό των μνημονίων είπε ότι η Ελλάδα «ήταν περισσότερο περίπτωση Παγκόσμιας Τράπεζας παρά Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», καθώς απαιτούσε «μακροπρόθεσμες, βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Παρόλα αυτά είπε ότι ο ρόλος του Ταμείου στην ελληνική υπόθεση έχει υπάρξει συνολικά θετικός και ότι έχει δίκιο που ζητά χαμηλότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος και περαιτέρω ελάφρυνση χρέους. «Είναι ενδεικτικό του πολιτικού συστήματος που έχουμε ότι αντί να λέμε ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο θέλουμε να το διώξουμε από το πρόγραμμα», σχολίασε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Στο ερώτημα που έθεσε ο ίδιος για το κατά πόσο η ελληνική διάσωση ήταν διάσωση γερμανικών και γαλλικών τραπεζών είπε ότι ήταν και αυτό, υπό την έννοια της διατήρησης της ακεραιότητας της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς από το ακροατήριο έκανε από ένα σχόλιο για τέσσερα καίρια πολιτικά πρόσωπα. Για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι πήρε κάποιες σκληρές αποφάσεις σε δύσκολους καιρούς, αλλά ότι έκανε επίσης λάθη στη διαχείριση της κρίσης. «Στα μεγάλα ζητήματα όμως έκανε το σωστό».

Είπε στη συνέχεια ότι λυπάται πολύ για την πρώτη περίοδο του Αντώνη Σαμαρά ως πολέμιου του διάσωσης. «Χάρηκα πολύ που τον είδα να αλλάζει σκοπό αργότερα και νομίζω ότι μετά και ο ίδιος μετανιώνει την επιστροφή στη λαϊκίστικη στάση στο τέλος της θητείας του».

Αναφερόμενος στον νυν Πρωθυπουργό ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανακαλύψει πώς δουλεύει η Ευρώπη. Διότι δεν ήξερε. Απλά δηλώνω τα γεγονότα, δεν κάνω κριτική. Αυτό που μπορώ να πω ότι είναι θετικό είναι ότι αφού έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, κοίταξε κάτω και δεν έκανε το παραπάνω βήμα. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό, επειδή δεν μπορούσε».

Είπε επίσης ότι στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη «έχουμε κάποιον που είναι μεταρρυθμιστής, ανησυχώ όμως για το κόμμα του, για το κατά πόσο μπορεί πράγματι να γίνει ο μεταρρυθμιστής που ισχυρίζεται ότι είναι».

Απέφυγε να κάνει σχόλιο για τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά επικρίνοντας τη διαπραγμάτευση του 2015 σχολίασε ότι δεν πας να δεις ποιος θα δειλιάσει πρώτος ρισκάροντας να συγκρουστείς με το «γερμανικό φορτηγό» όταν οδηγείς «μοτοποδήλατο».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε εκτενείς αναφορές στα πεπραγμένα της κυβέρνησης την οποία υπηρέτησε αναφορικά με τον χειρισμό των δημοσιονομικών μεγεθών και την έλευση του πρώτου μνημονίου.

Αναφέρθηκε αρχικά στη φράση «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου: «Εάν γνωρίζαμε από πριν την έκταση της καταστροφής, θα είχαμε διαφορετική οπτική γωνία. Ωστόσο, μετανιώνω που αυτή η φράση εκστομίστηκε, διότι απομονώθηκε. Εάν διαβάσετε τη φράση, δε λέει απλά ότι χρήματα υπάρχουν – λέει ότι χρήματα υπάρχουν αν κάνεις αυτό με τη φοροδιαφυγή, αν κάνεις εκείνο με τις δαπάνες. Αλλά η φράση μεταφέρθηκε ως είχε και έγινε το λάβαρο εκείνων που είπαν "μας εξαπατήσατε".  Παρόλα αυτά, μακάρι να μην το είχαμε πει ποτέ. Αλλά το θέμα είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις την πλήρη έκταση μέχρι να καθίσεις εκεί».

Όπως πρόσθεσε, «η Ελλάδα δεν ήξερε πώς να καταρτίσει έναν ετήσιο προϋπολογισμό πριν από το 2010. Είναι ένα λυπηρό γεγονός, αλλά είναι η αλήθεια. Έμαθε πώς να καταρτίζει έναν ετήσιο προϋπολογισμό όταν το κλιμάκιο του ΔΝΤ ήρθε και μαζί καταφέραμε επιτέλους να φτιάξουμε έναν σωστό προϋπολογισμό, με τον τρόπο που το κάνουν άλλες χώρες».

Σε ερώτημα για το αν η κυβέρνηση Παπανδρέου φούσκωσε το έλλειμμα σε μια πράξη «εκδίκησης» της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ που εκπυρσοκρότησε, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2009, πριν από τις εκλογές, η ΤτΕ είχε στο μηνιαίο δελτίο της έλλειμμα πάνω από 9%. Οποιοσδήποτε οικονομολόγος θα σας έλεγε ότι αυτό σημαίνει πως το έλλειμμα αυξάνεται κατά 1% κάθε μήνα. Πώς στην ευχή θα μπορούσες να καταλήξεις με έλλειμμα χαμηλότερο από το 12%; Αυτή δεν ήταν η ελληνική κυβέρνηση, ήταν η ΤτΕ. Πώς να βγω και να πω ‘μην ακούτε την ΤτΕ’ όταν είχα τα στοιχεία μπροστά μου και όταν τη δεύτερη ημέρα στη θέση μου έλαβα από το Γενικό Λογιστήριο τα ξεχασμένα μηνιαία δελτία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, τα οποία με έναν μαγικό τρόπο για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο δε δημοσιοποιήθηκαν ποτέ, απλά έτυχε να καταλήξουν στο συρτάρι του υπουργού που αποφάσισε ότι το εθνικό συμφέρον υπαγόρευε να αποκρυφθούν. Μπορείς να αποκρύψεις μέχρι ενός σημείου. Τελικά όπως αποδείχθηκε υποτιμήσαμε το έλλειμμα, πόσο μάλλον να το έχουμε εσκεμμένα υπερβάλλει».

#Παπακωνσταντίνου Γιώργος #GAME OVER #London School of Economics #Λεφτά υπάρχουν
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: