ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Μανιάτης Γιάννης : Έχει συνέχεια και συνέπεια η ελληνική πολιτική για την ΑΟΖ

Η πολιτική μας στο θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ αλλά και συνολικά στα θέματα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της χώρας είναι μία, όπως εκφράζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση και ταύτιση  με το υπουργείο Εξωτερικών.
08/03/2012 | 
«Η πολιτική μας στο θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ αλλά και συνολικά στα θέματα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της χώρας είναι μία, όπως εκφράζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση και ταύτιση  με το υπουργείο Εξωτερικών. Επιπλέον, στο θέμα αυτό, έχουν τεθεί οι βάσεις για εθνική συναίνεση στον τρόπο αντιμετώπισης και στην επιλογή των κατάλληλων κινήσεων προς όφελος της πατρίδας». Αυτό σημειώνει, σε απάντηση που έδωσε στο energypress ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης, ερωτώμενος για δημοσιεύματα που αναφέρονται κριτικά στις  πρόσφατες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ για τις έρευνες Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν  ότι ο κ. Μανιάτης έχει συναντηθεί για το ζήτημα αυτό εκτός από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους έχει ενημερώσει λεπτομερώς.

ΑΟΖ

Σύμφωνα με τον υφυπουργό ενέργειας, το μεγάλο θέμα του τρόπου προσδιορισμού της ελληνικής ΑΟΖ λύθηκε με τη νομοθετική ρύθμιση  του Ν.4001/2011 που πέρασε πέρυσι το καλοκαίρι  και ταυτίζει τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ με εκείνα της υφαλοκρηπίδας. Η τελευταία, δε, προσδιορίζεται με βάση τη μέση γραμμή ανάμεσα σε δύο χώρες.

Όπως σημείωνε σε άρθρο του στο energypress ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Μανιάτης, ο τρόπος προσδιορισμού της ΑΟΖ, έχει πλέον αποκτήσει πλήρη νομοθετική ισχύ, αλλά και επιπλέον υποχρεωτικότητα εφαρμογής για το σύνολο των ελληνικών Αρχών . Εν ολίγοις, όπως παραδέχονται διπλωμάτες που έχουν ασχοληθεί επί χρόνια με το θέμα, «νομοθετήθηκε και έχει χαρακτήρα υποχρεωτικότητας αυτό που μέχρι τον Αύγουστο του 2011 ήταν απλώς η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας κατά τις συζητήσεις της με τις χώρες με τις οποίες διαβουλεύεται αναφορικά με τον προσδιορισμό της ΑΟΖ». Παραμένει βεβαίως το θέμα της ανακήρυξης της ΑΟΖ το οποίο συναρτάται από τις συνολικότερες επιδιώξεις και προτεραιότητες της χώρας, κατά την άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Δήμας, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ. ανέφερε τα ακόλουθα: «Μία πολύ σημαντική εξέλιξη είναι η πρόσφατη εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας περί υφαλοκρηπίδας με τις ευμενέστερες για τα ελληνικά συμφέροντα διατάξεις της Σύμβασης Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και με την πάγια ελληνική θέση περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών βάσει της αρχής της ίσης απόστασης/μέση γραμμή. Είναι το άρθρο 156(1) του Ν.4001/2011, που τροποποίησε το νόμο του 1995 για «αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και άλλες διατάξεις». Βάση της διατάξεως αυτής, ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, αφής κηρυχθεί, είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγυτέρα σημεία των γραμμών βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης».

Αιγαίο

Σχετικά με τη δυνατότητα ή την πρόθεση για έρευνες και στο Αιγαίο, ο κ. Μανιάτης, όπως είχε αναφέρει και πρόσφατα  στον τηλεοπτικό σταθμό Mega υποστηρίζει  ότι «προκειμένου να ξεκινήσουν αντίστοιχες έρευνες στο Καστελόριζο πρέπει, βάσει του διεθνούς δικαίου, να ανακηρυχθεί και να οριοθετηθεί Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)».

Σε αντίστοιχη ερώτηση στις 23 Φεβρουαρίου, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του, για την προοπτική ερευνών στο Αιγαίο και το Καστελόριζο, απάντησε ότι «η Ελληνική Πολιτεία δεν θα αφήσει ανεξερεύνητη ούτε μια σπιθαμή περιοχής όπου ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα», σημείωσε ωστόσο ότι «η Κυβέρνηση στην παρούσα φάση έκανε τη σώφρονα επιλογή, να ξεκινήσει τις έρευνες από εκεί που πιθανολογείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον, δηλαδή το Ιόνιο και την Κρήτη». Στο σημείο αυτό ανέδειξε την μεγάλη σπουδαιότητα για την χώρα μας του θεσμού της ΑΟΖ, που διαχειρίζονται με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα η πολιτική ηγεσία και οι διπλωμάτες του ΥΠ.ΕΞ., ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσφατη πρωτοβουλία του Στ. Δήμα να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των ασαφών σημείων των ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου.

Ελλάδα - Κύπρος

Ο κ. Μανιάτης υποστηρίζει επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν ταυτισμένα συμφέροντα όσον αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων. Σε ομιλία του στις 19 Ιανουαρίου σε σχετική ημερίδα του ΤΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω, διότι έγινε πρόσφατα μεγάλη σύσκεψη ανάμεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι τούτο. Ελλάδα και Κύπρος, στο συγκεκριμένο θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων και της μεταφοράς φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης, έχουν απόλυτα ταυτισμένα εθνικά συμφέροντα και βρισκόμαστε σε απόλυτη και πλήρη συνεννόηση και συνεργασία. Είναι ο χαρακτηριστικότερος, ίσως, τομέας στον οποίο υπάρχει ταύτιση απόλυτη και συνέργεια προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε την εθνική θέση».

Αντίστοιχες θέσεις διατύπωσε και επί κυπριακού εδάφους στις 26 Ιανουαρίου στο 1ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, λέγοντας επιπλέον ότι «την ιστορική ευκαιρία για τους λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου, του εντοπισμού φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ πρέπει να την αξιοποιήσουμε διαχρονικά και διακομματικά» και ότι «τα οφέλη των δύο χωρών μπορεί, πρέπει και θα είναι κοινά και μεγάλα».
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

1 ΣΧΟΛΙΑ:

  1. Τσαβούσογλου : «Θα προστατεύσουμε την υφαλοκρηπίδα μας»

    Η Aγκυρα θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, μέρος του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται πάνω στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Διατυπώνοντας πάγιες απόψεις της τουρκικής διπλωματίας, ο κ. Τσαβούσογλου τονίζει ότι δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και επισημαίνει πως προέχει να βρεθεί πρώτα λύση στις διαφορές Αθήνας και Αγκυρας στο Αιγαίο. Επισημαίνει ότι οι δύο χώρες πρέπει να αναδείξουν τη θετική ατζέντα, παραπέμποντας στο καλό επίπεδο πολιτικών διαβουλεύσεων αλλά και στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν προβλέπει επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο εγγύς μέλλον. Και αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση κάνει προτάσεις άρσης του αδιέξοδου στο θέμα των οκτώ, επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να δικαστούν στην Ελλάδα, παρά μόνο στην Τουρκία.

    http://www.kathimerini.gr/946795/gallery/proswpa/synentey3eis/tsavoysogloy-sthn-k-8a-prostateysoyme-thn-yfalokrhpida-mas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.