ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ESGAB : Μομφή κατά της ΕΛΣΤΑΤ

H δημόσια Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία δεν πληροί ακόμα τα ευρωπαϊκά στάνταρτ σύμφωνα με συμπέρασμα πραγματογνωμοσύνης του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού φορέα για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (European Statistical Governance Advisory Board - ESGAB).
Die Welt | 

H δημόσια Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία δεν πληροί ακόμα τα ευρωπαϊκά στάνταρτ σύμφωνα με συμπέρασμα πραγματογνωμοσύνης του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού φορέα για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (European Statistical Governance Advisory Board - ESGAB).

Σε επιστολή του, ο επικεφαλής του φορέα και Φινλανδός υφυπουργός Μάρτι Χετεμέκι ζητά από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντήσει πως θα δώσει λύση στην σημερινή προβληματική κατάσταση.

«Θα ήμουν πολύ ευγνώμων, εάν θα μπορούσατε να με πληροφορήσετε το ταχύτερο δυνατόν, ποια μέτρα πρόκειται να πάρετε για να αντιμετωπίσετε τις υποθέσεις», αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, που έχει γνώση του περιεχομένου της.

Σύμφωνα με τον Μάρτι Χετεμέκι το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται 20% κάτω από εκείνο που προβλέπουν τα ελάχιστα στάνταρτ της ΕΕ. Στην πραγματογνωμοσύνη, οι ειδικοί επικρίνουν και την πολιτική επιρροή στην δημόσια υπηρεσία και αναφέρονται στην ποινική δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Ο φορέας που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, αναφέρει: «Η δικαστική διαδικασία κατά του Ανδρέα Γεωργίου και δύο παλαιότερων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, που σύμφωνα με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφάρμοσαν σωστά τους ευρωπαϊκούς στατιστικούς κανόνες, έχει "σημαντικά πολιτικά συμφραζόμενα". Είναι "παράδοξο", συνεχίζει η επιστολή, ότι ενώ ο κ. Γεωργίου λογοδοτεί στο δικαστήριο, εκείνοι που επί χρόνια απέκρυπταν το πραγματικό ύψος του χρέους δεν έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις"»

Η εποπτική Αρχή για τη στατιστική διακυβέρνηση σημειώνει ότι οι στατιστικές πρέπει να είναι αληθινές και όχι μέσα άσκησης πολιτικής και ότι για να υπάρχει η εγγύηση αυτή δεν θα πρέπει τα στελέχη των Στατιστικών Υπηρεσιών να λογοδοτούν δικαστικά. «Η ανεξαρτησία των Στατιστικών Αρχών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο καλής στατιστικής διακυβέρνησης», αναφέρει η ESGAB, προσθέτοντας: «Είναι πολύ σημαντικό, να μπορούν οι υπάλληλοι να λάβουν αποφάσεις, χωρίς να πρέπει να φοβούνται δικαστικές διαδικασίες».

#Die Welt #ESGAB #Martti Hetemäki #ΕΛΣΤΑΤ #Γεωργίου Ανδρέας
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: